kerrostalon viemärisaneeraus
Melkonkatu 19 I 68 Asuntoa I Valmistunut 1973
Omistaa Asunto Oy Melkontorn
Toimenpiteet: Massaus
Luonto on puhjennut keväiseen väriloistoonsa merellisessä Lauttasaaren kaupunginosassa. Länsi-Helsingissä sijaitseva Lauttasaari onkin ensimmäisiä alueita, joissa lumivaipasta kuoriutunut maa saa vehreän peitteensä taas ylleen ja hiirenkorvat ilmestyvät koivupuiden oksiin. Saaren eteläosassa, Vattuniemessä, sijaitsevassa kerrostalossa on tänä vuonna otettu kevät vastaan poikkeuksellisissa merkeissä.
Asunto Oy Melkontornin hallinnassa olevassa vuonna 1973 valmistuneessa asuinkerrostalossa tehtiin peruskorjaus, joka kattaa rakennuksen vesi- ja viemärijärjestelmät sekä märkätilat. Kokonaisvaltainen LVI-urakka yhteensä 68 huoneistoon. Kiinteistön viemärisaneerauksesta vastasi LVI-Tuikku.
Viemärisaneeraus on monille sana, joka aiheuttaa kauhunsekaisia tunteita. Onneksi nykyään viemärisaneeraus voidaan toteuttaa siten, ettei asukkaiden tarvitse muuttaa remontin ajaksi tilapäisasuntoon.
Asunto Oy Melkontornin isännöitsijä Jouko Aalto kertoo valinnan viemärisaneerauksen toteuttajaksi olleen helppo. ”Meillä oli hyvät näytöt LVI-Tuikusta muualta ja he olivat luonnollinen valinta tähänkin projektiin”. Työmaan projektipäällikkönä työskennellyt Tarmo Halonen komppaa Aaltoa: ”He vakuuttivat sekä urakkaneuvotteluissa että omalla luottamuksellaan siten, että valitsimme heidät.”
Putkiremontti on monille kirosana, johon liittyy kauhuntunteita. Mielikuvissa putkiremontti tarkoittaa sitä, että on lähdettävä evakkoon tilapäisasuntoon ja hylättävä oma koti. Oma koti on kultaakin kalliimpi, ja väliaikainen muutto muualle voi tuntua raskaalta ja elämänlaatua merkittävästi heikentävältä.
Aallon mukaan yksi yhtiön asettamista pääkriteereistä oli se, että asukkaat voivat asua remontin ajan kodeissaan. Toisena kriteerinä oli, että viemärisaneerauksen yhteydessä käytettävä materiaali ei aiheuta myrkyllisiä liuotinkaasuja tai muuta haitallista taloyhtiön tiloihin. LVI-Tuikun tarjoama viemärisaneerausmenetelmä mahdollistivat putkiremontin hoitumisen rivakalla aikataululla lopputuloksen laadusta tinkimättä.
Aalto kertoo, että asukkaille järjestettiin tarvittaessa tilapäiset WC:t asuntoihin lyhyen viemärikunnostusvaiheen ajaksi. Lisäksi kerrostalon jokaisella tasanteella oli erikseen vapaasti käytettävissä tilapäisvesi ja -viemäri, jolloin asukkaiden asumismukavuus ei heikentynyt merkittävästi. LVI-Tuikun vankkumaton ammattitaito kiinteistön viemärijärjestelmien peruskorjauksessa mahdollisti saumattoman ja ennen kaikkea asukasystävällisen remontin.
Myös LVI-Tuikun tehtäviä valvonut projektipäällikkö Tarmo Halonen kuvaa Melkonkatu 19:ssa toteutettua viemärisaneerausurakkaa kokonaisvaltaiseksi ja vaativaksi. Projekti käynnistettiin purkamalla ensin kylpyhuoneet ja avaamalla sitten osittain keittiötn. LVI-Tuikun tehtävänä on Halosen mukaan ollut valurautaisten viemäreiden massaus.
Viemärit on ensin kuvattu ja sen jälkeen putsattu linjoittain ja kerroksittain – sekä alhaalta että ylhäältä. LVI-Tuikun käyttämä menetelmä on vesitiivis ja luontoystävällinen, uusinta teknologiaa edustava, pitkäikäinen pintamateriaali. Vakaalla kädellä toteutetun viemärisaneerauksen ansiosta saatiin vanhojen valurautaviemäreiden elinikää jatkettua ja erikoisosaamista edellyttäneelle korjaushankkeelle onnistunut päätös.
Työmaan vastaava johtaja Mauritz Petman kehuu LVI-Tuikkua heidän hyvästä työpanoksestaan sekä yleisestä asenteesta. ”Kyllä he ovat tähän haasteeseen vastanneet kaikella kunnialla”, vakuuttaa Petman. Samoilla linjoilla ovat myös Aalto ja Halonen. ”LVI-Tuikulla on motivaatio ja tahto tehdä tätä työtä!” toteaa Halonen napakasti.
”Tällä työmaalla ei ole kyllä ollut moitteen sijaa”, jatkaa Aalto. Hänen mukaansa kaikki on mennyt aikataulujen mukaan ja pienet muutokset sekä yllätykset, joita aina tulee remonttia tehdessä, on hoidettu joustavasti. Erityisen kiitoksen ansaitsee LVI-Tuikun käyttämä viemärisaneerausmenetelmä, jonka avulla saatiin saumaton putkiremontti nopeasti ja edullisesti. ”Suosittelisin tätä kaikille taloyhtiöille!”