5 YLEISINTÄ ONGELMAA VIEMÄRISSÄ
Haiseva, tukkeutunut tai pulputtava viemäri, tulviva piha ja putkien jäätyminen talvella.
Meiltä viemäriongelmiin ratkaisut!
1. HAISEVA VIEMÄRI
Viemäri haisee? Keittiön viemäri haisee? Hajulukko haisee?
Vajaakuntoinen viemäri haisee pahalle ja aiheuttaa sisäilmaongelmia. Viemärin aiheuttamat hajuongelmat ovat yksi yleisimmistä kodin sisäilman laatua heikentävistä tekijöistä.
Viemärin haju omakotitalossa tai taloyhtiön asunnossa on epämiellyttävää. Nenään pistävä mätä löyhkä ja paha haju ovat vakavia terveys- ja viihtyvyyshaittoja.
Viemärin haju viestittää usein siitä, että viemäriin on syntynyt tukoksia tai viemäri on kuivunut. Myös viemäriputkien tiivisteiden pettäessä saattaa ilmaan vapautua haisevia kaasuja. Viemärin kuvaus on yksi keino tarkistaa viemäreiden kunto.
Hajulukko haisee - mistä se johtuu?
Hajulukkoja on altaiden viemäreissä ja lattiakaivoissa. Se toimii oikein vain silloin, kun siinä on vettä. Hajulukon toinen nimitys on tästä syystä vesilukko.
Hajulukko haisee silloin, kun viemäriä ei käytetä ja hajulukko pääsee kuivumaan. Esimerkiksi jos asunto on välillä tyhjillään, saattaa uusia asukkaita tervehtiä muuttopäivänä ällöttävä haju. Kuivuneesta hajulukosta tulee viemärin tuuletusputkeen kuuluvaa hajua. Viemärin haju asunnossa on voimakkaampi silloin, kun käytetään liesituuletinta tai huippuimuria.
Ongelma ratkeaa laskemalla vettä altaaseen tai lattiakaivoon, jolloin hajulukko täyttyy vedellä. Vesilukko estää viemärin hajun pääsemisen huoneilmaan. Ja viemärin tuuletus tapahtuu sieltä mistä sen kuuluukin – viemärin tuuletusputkesta.
Keittiön viemäri haisee - miksi?
Ruokaöljyt, rasvat, saippua, ruoantähteet ja muu orgaaninen jäte saa mädäntyessään aikaan viemärissä kemiallisen reaktion, jonka lopputuotteena muodostuu putkia haurastuttavaa, kananmunalta löyhkäävää rikkivetyä.
Viemäriin kertynyt hiljalleen mädäntyvä orgaaninen jäte on kinkkinen riesa, joka aiheuttaa putkistoon syövyttäviä tukoksia.
Viemärin haju voi kulkeutua asuntoon myös puhki syöpyneestä tai ruostuneesta valurautaisen viemäriputken reiästä. Muoviputkeen on voinut tulla halkeama keskelle putkea, tai putkien liitoskohdat ovat pettäneet joko mekaanisesti tai niissä on jo alun perin asennusvirhe.
Haiseva viemäri - mitä sille voi tehdä?
Viemärin haju ei ole koskaan terveellistä. Viemärissä muodostuu kaasua, joka pääsee sisäilmaan, jos hajulukko vuotaa tai viemäriputkessa on reikä tai halkeama. Viemärikaasut aiheuttavat monia terveyshaittoja. Viemärissä olevasta reiästä pääsee samalla myös kosteutta talon rakenteisiin.
Ilmassa leijailevaa häiritsevää viemärin hajua ei kannata peittää hajusteilla, vaan hajun syy pitää ensisijaisesti pyrkiä selvittämään. Mikäli helpot kotikonstit, kuten veden laskeminen kuivuneeseen lattiakaivoon tai hajulukon puhdistaminen eivät auta, on syytä hakeutua ammattilaisen puoleen.
Heräsikö kysymyksiä? Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä samana arkipäivänä.
2. VIEMÄRI TUKOSSA
Keittiön viemäri tukossa? Lattiakaivo tulvii ja haisee? Viemäri ei vedä?
Tukkeutunut keittiön viemäri voi aiheuttaa vesivahinkoakin kalliimman viemärivahingon. Keittiön viemäri tukkeutuu nopeasti, jos viemäriin laitetaan sinne kuulumatonta tavaraa. Tukossa oleva lavuaari estää keittiön normaalin ja turvallisen käytön. Ruuanlaitto ja tiskaaminen on mahdotonta, koska hanaa ei voi käyttää normaalisti.
Ruuantähteet ja muu orgaaninen jäte saa putken kuin putken helposti tukkoon. Viemärin virheellisestä käytöstä johtuviin ongelmiin törmää myös uusissa, jopa alle viiden vuoden ikäisissä taloissa.
Keittiön viemärin ollessa tukossa astianpesukoneen poistovesi tulvii lattialle. Jos viemäri ei vedä, täytyy heti ensimmäisenä sulkea vesi ja sitten avata tukos. Vesivahingon riski kasvaa mitä kauemmin putki on tukossa.
Viemäri ei vedä - mistä se johtuu?
Viemäri voi tukkeutua niin pahasti, että se ei vedä lainkaan. Esimerkiksi wc-istuinta huuhdeltaessa pönttö täyttyy kokonaan jätevedellä. Ongelma ei ole välttämättä wc-istuimessa, vaan syvemmällä viemärissä.
Joskus viemäriputki on kauempana niin tukossa, että uudet huuhteluyritykset saavat wc-istuimen tulvimaan lattialle. Jätevesi kastelee ja saastuttaa lattian, ja pahimmillaan jätevesi valuu viereiseen huoneeseen asti.
Pesuhuoneen kynnyksen yli tulviva jätevesi kulkeutuu lattian ja lattialistan välistä talon rakenteisiin kastellen ja saastuttaen ne. Viemärivahinko on valmis.
Lattiakaivo tulvii ja haisee - miksi?
Jos lavuaari tai lattiakaivo on tukossa ja lattiakaivo tulviii pesuhuoneen lattialle on olemassa vesivahingon vaara. Viemäriverkostossa tulee pienemmät putket altaille ja lattiakaivoille, joten näiden putkien tukkeutuminen aiheuttaa välittömän vesivahingon riskin.
Lattiakaivo alkaa haista, kun hiukset, rasva, saippua ja muu orgaaninen jäte kertyy ajan kuluessa lattiakaivon hajulukkoon. Tällöin on hyvä varmistaa, että lattiakaivo ei vuoda läpi lattiarakenteisiin jätevettä.
Vanha valurautainen lattiakaivo on voinut ruostua puhki tai uuden kaivon korokerenkaan ja tiivisteen välistä tihkuu vettä talon lattian alle.
Viemäri tukossa - mitä sille voi tehdä?
Pienemmät tukokset voi yrittää ratkaista itse. Liiasta paperista tukossa olevaa wc-istuinta voi varovasti yrittää avata esimerkiksi wc-harjalla. Lavuaarin ja lattiakaivon tukoksen voi yrittää avata puhdistamalla hajulukon ohjeiden mukaan.
Kun toimit ajoissa, säästyt kalliilta vesivahingolta. Nyrkkisääntönä on, että mitä syvemmällä tukos on, sitä suuremmalla syyllä kannattaa kutsua paikalle ammattilainen avaamaan tukkeutunut viemäriputki.
Heräsikö kysymyksiä? Jätä yhteystietosi, otamme yhteyttä samana arkipäivänä.
3. PULPUTTAVA JA ÄÄNEKÄS VIEMÄRI
Keittiön viemäri pulputtaa? WC pönttö pulputtaa? Lattiakaivo pulputtaa?
Pulputtava ja äänekäs viemäri ei korjaannu viemärinpuhdistusaineella. Pulputtava ääni on usein merkki pahasta ongelmasta viemärin toiminnassa. Pesualtaan hajulukko voi olla tukossa, jolloin hajulukon voi yrittää puhdistaa itsekin, kunhan muistaa noudattaa valmistajan ja taloyhtiön antamia ohjeita. Turvallisempi tapa on ammattilaisen toteuttama viemärin avaus.
Joissakin taloyhtiöissä hajulukon puhdistaminen on isännöitsijän ja huoltoliikkeen vastuulla. Pulputtavan viemärin perimmäinen ongelma ei korjaannu viemärinpuhdistusaineella. Vahvat puhdistusaineet aiheuttavat tuhoja viemäriputkille. Ne voivat auttaa hetkellisesti, mutta eivät tuo kestävää ratkaisua ongelmaan.
Viemäri tai lattiakaivo pulputtaa - mistä se johtuu?
Viemärin pulputtava ääni saattaa kuulua lattiakaivolta. Vesi tulvii lattialle ja lattiakaivo ei vedä vettä peseytymisen aikana. Ongelma voi ilmetä yhdessä tai useassa tilassa, jossa on lattiakaivo.
Tulvivasta lattiakaivosta saattaa nousta pesuhuoneen lattialle pahanhajuista ja hyvin epämiellyttävän näköistä moskaa. Tämä on merkki tukoksesta viemäriputkessa.
Tukkeutunut viemäri ja tulviva vesi saastuttaa lattian. Jos vuoto jatkuu pitkään, kosteus siirtyy rakenteissa orgaanisiin aineisiin. Näin syntyy mikrobikasvusto, ja rakenteiden pilaantuminen voi aiheuttaa homeoireita asukkaille.
WC-istuin pulputtaa - miksi?
Viemärin pulputus voi kuulua myös wc-istuimella. On epämiellyttävä käyttää istuinta, joka ääntelee itsekseen.
Pulputus voi olla seurausta wc-istuimelta lähtevän viemäriputken toimimattomuudesta. Pulputtava viemäriputki voi olla tukkeutumassa tai jo tukkeutunut lähes kokonaan.
Tukkeutuvassa viemärissä jäteveden liikkuminen lakkaa kokonaan. Tällöin tukkeutunut viemäri alkaa vuotaa putkiston heikoimmista ja puhki menneistä kohdista rakenteisiin.
Pesuhuoneen tai keittiön viemäri pulputtaa - mitä sille voi tehdä?
Pulputtavaa viemäriä ei kannata unohtaa tai jättää oman onnensa nojaan. On tärkeää selvittää, mistä pulputus johtuu.
Pulputtavan äänen voi paikantaa itsekin, mutta varsinaisen ongelman aiheuttajaa ei saa kotikonstein selville. Äänestä ja sen aiheuttajasta pääsee eroon kääntymällä ammattilaisen puoleen.
Heräsikö kysymyksiä? Jätä yhteystietosi, otamme yhteyttä samana arkipäivänä.
4. VESIPUTKISTON JÄÄTYMINEN
Viemäri jäässä? Viemäri ei vedä? Viemäriputket jäässä?
Suomen talven kipakat paukkupakkaset ovat rasite myös putkistolle. Ei ole tavatonta, että kovalla pakkasella viemärit ja vesiputket jäätyvät, minkä seurauksena myös veden tulo lakkaa. Viemärin jäätyminen aiheuttaa vuotoa talon rakenteisiin ja ulkopuolella maa-aineksia valuu viemäriin.
Vanhojen rintamamiestalojen seinissä ja yläpohjassa on käytetty eristeenä sahanpurua. Talot on rakennettu pienellä budjetilla ja rakennusmateriaaleista on ollut pulaa.
Vasta myöhemmin 1960-luvulla talojen eristeeksi tuli mineraalivilla. Eristevahvuudet ovat kasvaneet seinissä tuon ajan 10 senttimetristä tämän päivän jopa puolen metrin eristevahvuuksiin. Melkein sama kehitys on yläpohjissa, joihin laitetaan nykyisin jopa 70 cm vahvuudella eristettä.
Viemäriputket jäätyvät - mistä se johtuu?
Myös lattioiden eristämisessä on tapahtunut kehitystä. ennen betonilattioihin ei laitettu eristettä välttämättä lainkaan. Nykypäivänä rakennuslupaa ei saa, jos eristevahvuus ei ole sallittujen määräysten mukainen.
Kaikkiin näihin vanhoihin taloihin on kuitenkin vedetty vesijohdot ja viemärit, ja on selvää, että lämpimässä tilassa viemärit pysyvät sulana paremmin kuin eristämättömässä tilassa. Huonosti eristetyssä tilassa viemäri voi jäätyä talvella umpeen.
Lämpötilan vaihtelut rasittavat ja koettelevat toden teolla kodin vesiputkistoa, koska putket vuorotellen laajenevat ja kutistuvat. Pakkasten koittaessa kannattaa varmistaa, etteivät putket pääse jäätymään ja pahimmassa tapauksessa lopulta rikkoutumaan.
Viemäri ei vedä talvella - miksi?
Viemärit voivat jäätyä myös talon ulkopuolisella piha-alueella. Etelä-Suomessa ei ole talvella suojaavaa ja eristävää lumipeitettä. Paljaalla pihalla pakkanen pääsee puremaan syvälle maahan. Routa jäädyttää viemäriputket umpeen, eikä jäätynyt viemäri vedä.
Talon ulkopuolella rikkoutuneeseen viemäriputkeen valuu ympärillä olevaa maa-ainesta, joka lopulta tukkii viemärin kokonaan. Viemäriputken sisällä oleva jätevesi laajenee ja poksauttaa ympärillä olevan viemäriputken rikki.
Viemäriputki voi haljeta kokonaan, siihen voi tulla reikä tai jäätyvä jätevesi rikkoo putken mutkan tai liitoskohdan. Jäätynyt viemäriputki pitää vaihtaa tai korjata. Viemärin sulatusta ja avausta ei kannata lähteä kokeilemaan vanhan kansan suola-konstilla. Sulaessaan viemäriputki alkaa vuotaa sisällä talon rakenteisiin.
Viemäri jäässä - mitä sille voi tehdä?
Runsas lumipeite on ensiluokkainen eriste, joka suojaa putkia jäätymiseltä. Siksi lumettomana talvena voikin olla syytä peittää putkireitit erillisellä eristysmateriaalilla. Sisätiloissa tulee lisäksi huolehtia siitä, että rakennuksen lämmitys on kunnossa eikä vuotoilmaa esiinny.
Ihan viimeisenä kikkana toimii veden hiljainen valutus vesihanasta, jolloin virtaava vesi hidastaa luonnollisesti putkiston jäätymistä. Tätä keinoa käyttäessä putkimies pitää olla jo tilattuna!
Heräsikö kysymyksiä? Jätä yhteystietosi, otamme yhteyttä samana arkipäivänä.
5. PIHA TULVII VEDESTÄ
Piha tulvii vedestä? Salaojat tukossa? Sadevesikaivo tukossa?
Piha lainehtii, kun viemäri on tukossa sekä sadevesikaivo ja vesiputket eivät vedä. Talojen ulkopuoliset sade- ja sulamisvedet ohjataan tontin rajalla kulkeviin kuivatusojiin tai rännikaivon ja sadevesikaivon sekä salaojien ja salaojakaivojen kautta kunnalliseen hulevesiverkostoon.
Hulevesiverkosto on kunnan vastuulla, mutta tontin omistajan vastuulla on tontille satavat ja sulavat vedet. Talon maanpinnan alapuoliset rakenteet pidetään kuivina salaojilla.
Salaojat johdetaan tontilla kokoojakaivoon, josta ne ohjataan edelleen tontin rajalla kunnan hulevesiverkostoon. Katolle satava vesi ohjataan sadevesijärjestelmään, ja tontin piha-alueiden vesi ohjataan tontilla oleviin sadevesikaivoihin.
Sadevesikaivo tukossa - mistä se johtuu?
Muistuttaako kotipihasi vesisateen jälkeen pientä järveä siitä huolimatta, että sadevesikaivo ja rännikaivot on jo kertaalleen puhdistettu? Tällöin syytä kannattaa lähteä selvittämään tarkastuttamalla sadevesiputket perinpohjaisesti.
Yleisin syy sadevesikaivojen yllättäviin tulviin löytyy putkistossa olevasta tukoksesta, joka estää veden virtauksen putkessa.
Sadevesiviemäriin kulkeutuu sadevesien mukana monenlaista roskaa. Joskus tukos voi aiheutua tahallisesti tai tahattomasti sadevesiputkeen tai sadevesikaivoon joutuneesta vierasesineestä. Tällaisia voivat olla kivet, lelut tai puutarhajätteet.
Salaojat tukossa - miksi?
Salaojaputkissa on pienen pieniä reikiä luontaisesti, mutta näistä rei’istä putkiin pääsee veden lisäksi hiekkaa ja maaperän hienoaineksia.
Putket voivat mennä ajan kuluessa kokonaan tukkoon, jolloin piha tulvii vedestä. Kaivot eivät vedä ja putkissa ei kulje vettä. On myös mahdollista, että maaperä liikkuessaan irrottaa putket liitoksistaan. Irronneista putkiliitoksista putkiin on päässyt putkia ympäröiviä irtoaineksia.
Jokainen vesisade huuhtoo putkien ympäriltä maa-aineksia putkiin. Koko putkisto ja ympäröivä maa voi romahtaa aiheuttaen ympäröivälle maaperälle ja rakenteille sortumisvaaran.
Pihaviemäri tukossa - mitä sille voi tehdä?
Etelä-Suomessa sataa vettä keskimäärin noin 650 millimetriä vuodessa. Tämä vastaa normaalin kokoisella tontilla useaa säiliöautollista vettä vuodessa. Talon rakenteille ei ole yhdentekevää, mihin nämä vedet päätyvät.
Kuvauttamalla sadevesiputket voidaan ongelma ja sen täsmällinen sijainti paikallistaa nopeasti ja vaivattomasti. Kun salaojat ja sadevesiviemäri vetävät, säilyy piha-alue turvallisena ja viihtyisänä sekä talon rakenteet kuivina.
Heräsikö kysymyksiä? Jätä yhteystiedot, otamme yhteyttä samana arkipäivänä.